Advent

 

Lk 2,1.3.4.5:
Történt pedig azokban a napokban .. elment tehát mindenki a maga városába, hogy összeírják. Felment József is a galileai Názáretből a júdeai Betlehembe, Máriával együtt, aki áldott állapotban volt.


Az élet egy nagy utazás, melynek van egy kezdete és egy vége a földön, és a kettő között vannak állomások, megállók, várakozások és beteljesedések.
A Biblia is utazási történetek sorozata. Utazunk az Ószövetség népével vagy az Újszövetségben Jézussal és az apostolokkal.
Advent útja vezet bennünket is, mint Józsefet és Máriát a jászolbölcsőhöz, a gyermek Jézus megszületéséhez és behálózza életünket annak örömüzenete.
Ezen az úton nem vagyunk elhagyatva, a csillagot figyeljük, amely vezet.
Ismerjük be, hogy szükség van ilyen és ehhez hasonló útmutatásra. Sokszor bizonytalanul járjuk lelki életünk útját. Ma is olya sok minden próbál eltéríteni, félrevezetni, megakadályozni, hogy igazán békés, szeretetben teljes legyen ez az ünnep.
Legtöbbször a nagy készülődés okozta feszültség rontja el a várakozást, az ünnepi örömöt. A rohanás eltereli figyelmünket másokról, szeretteinkről, kívánságaikról és csak önzően magunkra figyelünk, vagy rá akarjuk erőszakolni kívánságainkat másokra is.
Figyelembe kell venni a stresszet, melynek minden ember ki van téve. A Karácsonyi várakozás munkával jár, az ember szeret minden apróságra odafigyelni, mely után éppen akkor fogy el türelme, ereje, amikor az ünnep megérkezik, már nincsen kedve semmihez, hogy igazán ünnepeljen.
Mindent tökéletesen szeretne csinálni, de a legelhanyagolhatóbb, legapróbb hiba is kizökkenti békés mivoltából és ideges lesz.
Ott van előttünk a választás sok lehetősége: milyen legyen a karácsonyfa? Ne túl kicsi, de ne is nagy. Legyen rendes a csúcsa, ne álljon ferdén. Kiket látogassunk meg és kiket ne. Kihez menjünk előbb? „Ebben az évben az én szüleim vannak soron.” – „Csak nem fogjuk anyámat Karácsony estéjén egyedül hagyni?”
Milyen programot csináljunk az ünnep alatt? A család tagjai mind mást akarnak, más-más elképzeléseik vannak: karácsonyi filmet nézni, összejönni a barátokkal, együtt lenni a családban, legalább egyszer egy évben. Avagy sétálni, beszélgetni, énekelni a fa fényében?
Mindenik fontos, de a lényeges az, hogy legyen egy akarat, közös egyetértés.
Nagy kihívás az ajándék vásárlása: kérdezzük meg társunkat mit szeretne kapni? Vagy vásároljunk ötletszerűen, elgondolásunk alapján? Megtetszik-e első látásra valami, vagy napokig járjuk az üzleteket? Vagy egyáltalán, mit törődünk, majd 24.-én beugrunk egy üzletbe és ami első alkalommal a kezünkbe kerül, megvesszük?!
És még lehetne sorolni mi mindenre kell odafigyelni: díszítés, képeslapok írása, sütés, főzés…. Minden dolog lázba hoz az ünnep előtt.

A lényeges, hogy megtaláljuk a Karácsonyhoz vezető békesség útját, és amikor az ünnep megérkezik valóban szeretetteljes legyen és meghitt. Maradjon még annyi erőnk, békességünk, szeretetünk, melyet az ünnepen áraszthatunk szét, ne pazaroljuk el előtte.
Lám József és Mária a hosszú úton milyen fáradtak lehettek, az igazi öröm és családi béke ekkor kelt életre számukra, miután megérkeztek.

Számunkra sem lehet nagyobb öröm, mint meglátni önmagunkban a gyermeket, gyermekeinkben, unokáinkban meglátni az elveszett, eltűnt gyermekkort. Tudni kell leülni, leguggolni melléjük, velük együtt játszani és velük még egyszer átélni a gyermeki örömöket. Legyen ilyen a mi adventi várakozásunk, hogy hozzá hasonló legyen a megérkezés is.

József és Mária elindultak Názáretből Betlehembe a népszámlálásra, de számunka nem az volt a lényeges, hogy ott összeírják őket, hanem hogy még a szülés előtt megérkezzenek és hajlékot, menedéket találjanak megszületendő gyermeküknek. A szülők elsősorban a Gyermekre gondoltak.

Adventi várakozásunknak célja a megérkezésnek kell lennie. A cél Karácsony ünnepe.


Kedves Testvéreim!
Mit kell tennünk ahhoz, hogy elérjük a békés, boldog Karácsonyt?
Karácsony igazi áldását kell meglátni.
Észrevenni azt, mi örömet, szeretetet szerez; és cselekedetek által kifejezni érzéseinket.

Ámen!

 

Léta Sándor