Elmélkedés esküvői szertartás előtt

Kategória: Nincs kategorizálva — revc @ 8:22

” Minden dolgotok szeretetben menjen végbe! ” 1Kor 16,14

„Becsülje meg mindenki a házasságot…” Zsid.13,4

Ünneplő gyülekezet! A madárnak azért van szárnya, hogy repüljön, a halnak azért van pikkelye, hogy a víz mélyében ússzon, a virágok szirma, hogy illatozzon , az embernek pedig azért van szíve, hogy szeressen és boldogságot érezzen a beteljesüléskor. Azt nem tudjuk mit érez a madár ha repül,mit érez a hal amikor víz mélyében árral szemben úszik - de igaz  testvéreim ? - azt tudjuk mit érez a szívünk amikor a beteljesülés örömével telik el. Azt nem tudjuk mennyi szárnyaszegett igyekezet szükséges a madárnak, hogy a levegőbe felemelkedjen és a cél fele kitartó legyen a viharban, szélcsendben, égető napsugárban, zárporozó esőben, és azt sem tudjuk hogy a halaknak mekkora erőbe telik hogy az árral szemben ússzanak, vagy az álló vízben is haladjanak előre, de azt  - igaz testvéreim ? - tudjuk milyen hosszú út vezet el a beteljesüléshez, a boldogsághoz, a szív szeretetéhez ? A mai nap ha madarak lennénk akkor, sebesen szelnénk át  a békés kék eget és boldogan szállanánk rá fészkünkre, ha pedig halak lennénk, akkor boldogan találnánk egy árral szemben védelmet nyújtó part menti fának a vízbe nyúló gyökerei közt védelmet és pajkosan játszadoznánk a kedves part menti odúban. Ha láttatok fészkén boldogan tollászkodó madarat, akkor valószínű azt is megfigyeltétek, hogy milyen gondosan védi, szépíti, állandóan javítgatja a fészkét. Ha láttatok vízből pajkosan felugráló halakat, akkor talán láttátok milyen gyönyörűen megcsillannak szép pikkelyei a  víz felszínén.   A jó Isten embereknek teremtett minket, akiknek az életterünk nem a víz mélyén és nem a levegőben van, hanem a földön. Ezért tudunk rácsodálkozni mindenre ami körülöttük szép és lelket gyönyörködtető. Ezért tölti be sokszor lelkünket a levegőben szárnyaló madarak látványa , és az illatos virág.  Nagyszerű dolog embernek lenni, mert lélekben mi is tudunk szárnyalni , messze tájakra, akár a lélek akár a valóság útjain. Nagyszerű dolog embernek lenni, amikor a szív mélyén megérezzük a szeretet a boldogságot.

A mai nap egy ilyen nagyszerű alkalom amikor ember-voltunk öröme tölti el lelkünk a mélységétől a magasságig és betölti mindent megvilágító fénnyel. Olyan ez a mindent betöltő fény, ami a templomablakokon keresztül árad szét e szép helyen , ahol a vőlegény és menyasszony hűség-esküt  köt Isten és a gyülekezet színe előtt. Az ember akkor érzi át ember-voltának nagyszerűségét, amikor megérzi mellette a társat. Mint fészkén tollászkodó madár társának érintését, a víz alatt úszkáló hal társának simogatását, mint a rügyben a virágszirmok egymást ölelő közelségét. A boldogság egyik titka tehát a társra találás boldog beteljesülése. Akkor boldog igazán az ember, ha társra talál. Az egymásra-találás öröme az az a kiapadhatatlan forrás, ahonnan mindig szomját olthatja a kutató-kereső ember. Az igaz társra találás öröme , olyan mint a messzeségben repülő madarak végtelen szabadsága, mint a víz alatt árral szemben úszó halaknak az sodrást legyőző ereje, mint a kibomló rügyek gyümölcsöt érlelő illata.

Az esküvőt, s általában a házasságot sok mindenhez hasonlítgatja az ember. Minden hasonlat “elárul” valamit arról, hogy ki mit gondol, ki mit vél a házasságról. Szokták a boldogság madarához, a soha el nem hervadó mennyasszonyi csokorhoz  és még sok máshoz hasonlítani. Én most a házasságot egy kirakós játékhoz hasonlítom. Egy olyan kirakós játékhoz amit maga az élet csiszol egymásba illővé. A kockák, nem mások mint a hétköznapok és az ünnepek, a maguk szomorúságával örömével , kihívásaival és beteljesülésével. A vőlegény és menyasszony pedig ezeket a kockákat a hűség eskü alkalmával mintegy ajándékba kapja , mint az előttük álló új életet, hogy maguk keressék meg , s ha kell akkor csiszolják az egymásba illő napokat, egyiket a másik után. Ez egy örökkévalóságra tervezett játék, ahol nagyon kell vigyázni az építőkockákra és oda kell figyelni a társra akivel együtt keressük és találjuk meg az egymást kiegészítő , egymásba tökételesen illő részeket. Nem elég egyedül gondolkozni, és keresni a hiányzó kockát,  mert egyeztetni kell a társsal ahhoz hogy a játék örömteli és beteljesülésre vezető legyen. Ez egy csodálatos játék ami csak akkor vezet a boldogsághoz, ha egymást szeretik  és megbecsülik  a játékosok.

A mai nap egy ilyen “kirakós játékot adott” ez ifjú párnak az Isten, mint egy csodálatos életet, amit együtt fognak megélni. Ezt a játékot a szerelem szenvedélyével, szeretettel, és egymás megbecsülésével lehet csak játszani. Ez a legszebb játék, amire szüleink otthon gyerekkorunkban megtanítottak, s amit sosem felejtünk el . Most új család lesztek kedves ifjú pár, akik életetek kirakó-kockáit főleg egymással , együtt és egymásért kell egymás mellé helyezzétek , de ez nem jelenti azt, hogy megszűnik minden kapcsolat a szülőkkel, a testvérekkel. Úgy ahogy a madárnak a repülésre levegőre, a halaknak pedig vízre van szükségük, úgy nektek  egymásra lesz szükségetek  - legyetek egymásnak repülésre segítő levegő, úszásra segítő tiszta víz. Becsüljétek meg egymást, becsüljétek meg a házasságot, mint madár a fészkét, mint hal az életterét jelentő tiszta vizet.

Az apostoli üzenetet vigyétek magatokkal: minden dolgotok szeretetben menjen végbe. Szeretettel keressétek és illesszétek egybe a mindennapok kirakós-kockáit, és becsüljétek meg a mindennapokat, amelyeket Isten drága ajándékként nyújt át nektek.  Isten áldjon meg benneteket a családi békesség és öröm minden áldásával, adjon szép egészséges gyermekeket akiknek kezét fogjátok meg és tanítsátok meg őket is a kirakós kockákkal játszani, tanítsátok őket imádkozni, és bízni abban az Istenben aki életetek gondviselő Atyja, akinek házába gyertek imádkozni és együtt énekelni zsoltárt, hogy lelketekről időnként leporoljátok a hétköznapok porát, s Aki most hallgassa meg frigykötésetek .Ámen