Elmenni az összeírásra

” Elment tehát mindenki a maga városába, hogy összeírják.” Lk 2,3

Elindulni külső vagy belső parancsnak engedelmeskedni.Elindulni és megérkezni. Elindulni, mert ismerős az út, hazafelé. Elindulni, mert a “mindenkiben”  mi is benne vagyunk. Elindulni, mert rég nem voltunk otthon, a magunk városában. Elindulni, mert össze kell minket is írjanak.

Elindulni és menni. Elmenni és megérkezni. Elmenni - otthonról, haza. Elmenni , mert el kell menni , mert szólít a belső vagy inkább külső hang ? Elmenni , de nem mindegy hova: a magunk városába, vagyis :haza. Nem is olyan magától értetődő dolog csak úgy elindulni és elmenni, és főleg megérkezni! Mennyi nehézség adódik az út során, mennyi akadály amit le kell győzni, hogy egyáltalán elinduljon az ember és elmenjen valahová. Elmenni, mert szólítanak.

Minket ki szólít, mit mond nekünk ? Miért kell elmenni , mert félünk ? Mi lenne ha nem mennénk haza az összeírásra ? Miért megyünk, mert kívánkozunk , mi lenne ha legyőznénk  a vágyat én nem mennénk, és nem keresnénk az utat a magunk városa felé ? Mi lenne, ha elmennénk, de nem a magunk városába, hanem keresnénk egy más helyet ami nem a mienk, de ahol nem írnak össze, ahol nem szerepelünk egyetlen listán, egyetlen névsoron sem ? El kell menni , mert mindenki elmegy, vagy el kell menni, mert a parancsnak engedelmeskedni kell ? El kell menni, menni kell , az össze írásra.  De mi van akkor, ha nem megy el mindenki ? Mi van akkor, ha nem találják a nevünket majd a listán, mi van akkor, ha valaki kitörölte a nevünket a listáról?  Mi van akkor, ha elvesztődött a nagy könyv ahova a nevünk felírták ? S mi történik azokkal, akik majd nem jelentkeznek amikor szólítják ? Hova is fér el annyi ember ? Mit akarnak megint, miért akarnak összeírni, mit akarnak a személyes adatainkkal, megint szavazni kell, megint vagyon felmérés lesz ? Miért is kell elmenni tulajdonképpen a magunk városába? Végső soron akkor megyek haza amikor jól esik, s nem akkor amikor valaki kényszerít erre, nemde ? Utoljára mikor voltunk otthon, anélkül, hogy nem kellett menni ? Ki az akit kényszeríteni lehet hogy hazamenjen ? Ünnep az ilyen ?!Az összeírás ünnep ?

Összeírás : számonkérés , vagy számontartás. Egy angol fordítás azt írja, hogy adót mentek fizetni . Nem tudom, hogy honnan e fordítási bravúr . Összeírás - ráfigyelés az emberre, vagy csak adatok összegyűjtése. Ember - adat. Humán-katalógusok.  Akták . Összeírás. Humán-leltár. El kell menni, mert majd szólítanak. Egyszer mindenkit szólítanak. A karácsonyi összeírás - valami más. Családtagok listája. Barátok listája. Nem a bosszús vámszedők névsorolvasása. Nem az adatok halmazának a tárolása. Névsor, ahol a szentlélek aranykönyvében jegyeznek be.

József és Mária új életet várva mentek haza. Mentek mint mindenki - vajon milyen kérdések fogalmazódtak meg bennük? Egyáltalán mire gondolhattak : hiányzik ez a hosszú út nekik épp most , amikor gyereket várnak ?  Időszakos emberi kérdések: mi van az új életet adó szülőkkel. Ki az aki összeírja őket ? Ugyanarra a listára jegyzik be, mint bárki mást ?  Számon tartják a szülőket és az áldott állapotban levő édesanyákat, a reménységre éhes édesapákat ? Összeírják , hát nem lehetett volna postán elküldeni, hogy élnek ők is, miért kellett hazamenni, nem lehetett volna telefonon, emailen válaszolni, élek, írjatok fel a nagy könyvbe, miért kell most épp hazamennem ?

Tehát mindenki ! Mert mindenki ember. Nem virtuális lélek, de érző lélek . Lelkünk lehálózza a világ és mi is behálózzuk a világot - de mindenki , tehát mindenki elment , és a maga városába ment, hogy összeírják! Bejegyzik , kézzel róják be a  nevét, szép kalligrafikus betűkkel. Mindenki -  hiszen mindenkinek van egy maga városa, van egy szülőhelye, ahol számon tartják. Számon tartják a fák, az utak, a dombok, a temető, a szomszédok, a völgyek és rónák, a patakpartok és Óceánok, sivatagok és oázisok, a vasút és a földalattijáró, a mozgó lépcső és téli hasogatott tűzifa, a repülőtér és az istálló jászol. Számon tartanak ahol feljegyezik a nevüket. Számon tart a szentlélek karácsonykor.

Elmész? A magad városában ott leszek, hogy összeírjanak ? Jól érzed magad a közösségedben , ahol számon tartanak ? Ha tévesen írják le a neved kijavíttatod ? Ki vagy te: Mária, vagy József, vagy te vagy a fáradságos munkát végző összeíró ? Téged hol tartanak számon  ?

A lelkiismereti szabadság törvénye számon tart azzal a szeretettel, amely benned és általad lesz nyilvánvalóvá az összeírás értelme és értéke . Mi az értelme annak , hogy hazamenj ismét , hogy ismét halld a neved az összeírásnál ?

Elmenni az összeírásra. A szentlélek  ” tehátja” .A szentlélek következtetése, sok sok feltételezés után. Tehát el kell menni . Tehát ott  kell lenni. Tehát a magad városába kell menj - oda ahol a lélek szabadon szárnyalhat, ahol visszhangzik a neved a völgyben és barátaid lelkében.

Te kiket írsz össze magadnak Karácsonykor ? Kiket hívsz majd el a magad városába ? Összeírod majd mire van szükséged, mikor vásárolni mész , s a listára felírsz e egy pár szót is, hogy ember, szentlélek, Jézus ? Karácsonyi bevásárlás előtt amikor összeírod a tennivalóid , írd fel a kis cetlire: szentlélek, Jézus , Isten , templom, hit , család, egyházközség, ( a sorrend ez esetben nem meghatározó ).

Tehát menj el, el kell menned. Tehát írd fel mind akik a maguk városában haza mennek , összeírásra.

Ámen

Sándor Szilárd