Hamu a havon

Kategória: Nincs kategorizálva — revc @ 8:22

Közeleg a karácsony.De jó lenne a lélek csendjében békességet őrizni és szétosztani, terjedjen szerte szét. De jó lenne ha a lélek békességét nem zaklatná semmi meg.

Dehát - úgy tűnik sokszor csak ábránd marad, hogy minden lélek mélyén békesség legyen és szétáradjon és mindent befedjen akár a fehér karácsonyi hó. Karácsonyi ajándék - fehér hó. És ekkor már mindegy hogy mi van a hóréteg alatt, mert minden fehér és tiszta.

Milyen lesz az idei karácsony kedves olvasóm ? Fehér mint a hó és hideg és tiszta, és szép ? Milyen karácsonyai voltak eleddig ?

Mi történt a történelmi karácsonyok idejében?  Mi volt az első keresztény karácsonykor , mikor már Koppány vezér nem követelte a trónt? A szeretet ünnepén - gyászolták-e Koppány vezért ? Milyen naiv kérdés - igaz ?

Milyen lehetett 1o54-ben a Karácsony , a keleti és nyugati keresztények között - rivalizáltak azért, hogy ki szeret jobban  — kinek van “igazi” Jézusa ? És milyen volt a reformáció első karácsonya ? Megszűrték a szavakat mint a teát fogyasztás előtt ? Milyen lehetet az unitáriusok számára 1579 karácsonya, miután Dávid Ferenc börtönt szenvedett ? Milyen volt 1638-ban a dézsi egyezség utáni unitárius karácsony ? Milyen unitárius karácsonyok voltak, milyen református, evangélikus, katolikus és milyen más és más karácsonyok voltak - van “felekezete” a karácsonynak ? — és milyen ma ?

Ha nincs felekezitése a karácsonynak, ha Jézust nem lehet besorolni egy felekezet “egyházfentartójának” sem, akkor mégis miért megyünk különböző templomokba — de igaz milyen jó amikor egymás lelkéből átsúgárzik a szeretet, aminek nincs sem felekezete, sem nemzetisége ?

Milyen karácsonyok voltak a világháborúk idejében ? Milyen karácsonyok voltak 1956, 1989 … ban és milyen karácsonyok voltak a közelmúltban és milyen lesz a mostani ?

Milyen szomorú lenne  ha karácsonykor szeretnénk kardot élezni, ha akkor szeretnénk hatalmaskodni.  De jöjjünk csak közelebb egy kicsit az időben és a térben.

2oo8-ban Nyárádszeredában karácsony másod napján akarták bizonyítani a nyárádszeredai román ortodoxok a főtér-foglalási szándékukat azzal, hogy egy fakeresztet helyeztek el arra a helyre, amivel sokak karácsonyi érzéseit nem igazán vették figyelembe. És jöttek a nyilatkozatok és jöttek a szócsaták - mindez a szeretet jegyében .. karácsonyi beteljesedő ünnepen.. álljon egy link itt csupán erről:

http://mementovita.blogspot.com/2008/12/hagymakupols-honfoglals-nyrdszeredban.html

De akkor kerüljünk közelebb időben és térben  a mi karácsonyunkhoz… .. és most nem akarom csíki hokisok  esetére és online bejegyzésekre kitérni, de álljon itt  a link azoknak akik értenek románul és akiket érdkel a téma, a székely identitás:

http://www.realitatea.net/declaratie-soc-a-unui-hocheist-din-nationala-nu-romania-ci-tinutul-secuiesc-a-invins-ungaria_897357.html

És ugorjunk a hokipályától egy nagyot az “unitárius székelység” adventi  botrányához, ami Marosszentgyörgyön történt a közelmúlt karácsonyváró adventjén  - amiről a következő linket olvashatunk :

http://www.zi-de-zi.ro/detalii-articol/back_to/lista-prima-pagina/article/delir-nationalist-la-sangeorgiu-de-mures.html

A félreértések elkerülése végett hadd jegyezzem meg - én is unitárius vagyok és székely és pap. Adventkor a hó betakar mindent - nagy fehér és hideg békességet áraszt ahol csak elterül. Ha van olyan hogy egszerre két érzés keríti fogságába az embert és nem tudja mitévő legyen - akkor ez a mai ember számára  egyre nyilvánvalóbb lesz és egyre többször talákozik e “lelki jelenséggel”. De mit kezdjen vele ? Mit kezdjen a szégyen és a büszkeség érzésével egyszerre , mit kezdjen a szeretet és megvetés ,az identitás és tolerancia kettős érzéseivel, hogyan választhatóak el az ellentétes érzések egymástól ha egyszerre jelentkeznek?  … melyik lesz az erősebb, meddig kell harcoljanak az érzések egymással, vagy lehet hogy nem is harcolnak, csak egyerre van jelen, mint a fehér hó és mint a hamu amit kiseprűnk a kályhából télen.

A kályhába újabb farönkök kellenek, amire rá kellett dolgozni keményen a nyáron hogy most legyen ami adja a meleget. A meleg elszáll - a hamu elporlik. Ha nem lenne hamu akkor nem éreznénk a meleget ?

Hamu a havon .

Békés karácsonyt kívánok mindenkinek , felekezetre, nemzetiségre való tekintet nélkül !

 

Sándor Szilárd